Stoere Stemmers

Over ruim drie maanden staan ze alweer voor de deur: de Gemeentelijke verkiezingen. Met de cursus Stoere Stemmer worden (jong) volwassenen met een verstandelijke beperking vanaf januari 2018 wegwijs gemaakt in de wereld van politiek en het uitbrengen van je stem. Met de cursus kunnen de zij hun stemrecht gebruiken door te leren hoe je daadwerkelijk gaat stemmen.

Store Stemmers van startErgens begin maart krijgen miljoenen Nederlanders weer een stempas door de brievenbus. Daarmee kun je gaan stemmen op een partij van jouw voorkeur. Maar wat is dat stemmen dan precies, waarom is het zo belangrijk en wat moet je weten voordat je je stem uitbrengt? Dit soort vragen leeft bij een hoop cliënten van Stichting ABRI uit Almere en Accent Avondschool in Rotterdam, die graag eens wat meer inzicht krijgen in al dat gepraat over ‘Den Haag’ of op het stadhuis.

Vijf lessen
In Nederland heeft iedereen van boven de 18 jaar het recht om te stemmen. Dat geldt uiteraard ook voor volwassenen met een verstandelijke beperking (VB). In de politiek worden ook besluiten genomen die juist deze doelgroep aangaan. ABRI, STRAS en Accent Avondschool zijn daarom ook van mening dat cliënten het recht hebben om hierover mee te beslissen. De cursus is geen verzameling lessen maatschappijleer, maar het gaat bij deze bijeenkomsten vooral om het vormen van een mening, luisteren naar elkaar, het uitwisselen van ervaringen en praktisch leren stemmen.

Wat gebeurt er met je stem?
Cursisten leren onder meer waarom het belangrijk is om te weten wat er in grote lijnen wordt besloten in Nederland, wat voor hun de belangrijkste politieke thema’s zijn, hoe ze meer te weten kunnen komen over de Nederlandse partijen en hoe ze een geldige stem uitbrengen. Na het behalen van het certificaat zijn het Stoere Stemmers, die weten wat er gebeurt rond de verkiezingen en welke rol zij daarin kunnen spelen.

De cursus Stoere Stemmer wordt ontwikkeld door Stichting STRAS, Stichting ABRI en Accent Avondschool. In de aanloop naar de komende verkiezingen testen zij de cursus, die daarna landelijk worden aangeboden. Hierin wordt samengewerkt met de LFB en ProDemos. Mede mogelijk gemaakt vanuit de inzet van fondsen (o.a. NSGK), de gemeentes Almere en Rotterdam en ASVZ.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met
Gerben Lems (STRAS), 06- 282 271 64, gerben.lems@stras.nl