Projecten

STRAS! Altijd in beweging

Als het aan STRAS ligt, blijft het niet bij de huidige succesvolle projecten. Op het gebied van wonen, werken en vrije tijd liggen er nog tal van ideeën op de plank. Deze kunnen tot bloei komen als de mensen en de middelen beschikbaar zijn. Om dat te bereiken, bouwt STRAS aan een netwerk dat draagvlak biedt voor de optimale participatie van circa 6000 Rotterdammers. Zij kunnen schitteren, als sieraden in leefbare buurten.

Onze projecten:

Actieradius All Aboard Bijzondere Buurtgenoten BreakOut FF-APPen JongerenWerf Prettige Collega QWAZT Schatbewaarder Stoere stemmers Willie Webwijs

Project:

Actieradius

Zelfstandig reizen door jongeren met een verstandelijke beperking verruimt mobiliteit Wachten op de dure taxi als vervoersmiddel naar school of bijvoorbeeld het stageadres behoort binnenkort voor een groep jongeren met een verstandelijke beperking tot de verleden tijd. De tracker moet dit na een uitgebreide testfase mogelijk maken!
De maximale zelfstandigheid van jongeren met een verstandelijke beperking wordt vergroot door dé tracker, een handzaam apparaatje. Waar een hele groep kinderen nu nog onnodig 'klein gehouden' wordt, kunnen zij als ze gebruik maken van de tracker zo volwaardig mogelijk deelnemen aan de 'normale' samenleving als het gaat om zelfstandig reizen. 'Van A naar Beter', om het zo te zeggen.
Het grote voordeel van de tracker is dat de mobiliteit van jongeren met een beperking vergroot wordt en dat ouders/verzorgers gerust kunnen zijn als hun kroost zonder hen op pad gaat.

Tracker
De juiste tracker is nog niet geselecteerd. En dus worden tien soorten getest. Tijdens de testomstandigheden van de tracker bootsen proefpersonen verschillende (on)aangekondigde scenario's na. Voor elk scenario geldt: met één druk op de nood knop op de tracker wordt een sms-bericht naar een voorgeprogrammeerd telefoonnummer verstuurd. Dit sms-bericht toont de precieze locatie van de beller waardoor deze snel geholpen kan worden.

In het project Actieradius is STRAS in samenwerking met VSO De Hoge Brug en 5 vrijwilligers (Reismaatjes) van Wilskracht Werkt bezig om 9 leerlingen zelfstandig te leren reizen, zodat zij toekomstgericht meer gebruik kunnen gaan maken van het OV in plaats van afhankelijk te zijn van de taxi's van Vervoer op Maat. Dit verhoogt hun kansen op zelfstandigheid en draagt bij aan hun participatie in de Rotterdamse samenleving. Verder zijn wij van mening dat dit project tevens bijdraagt tot een verbetering van de "zichtbaarheid" en acceptatie van deze doelgroep.

 

Gerelateerde nieuwsartikelen

Leerlingen van de VSO De Hoge Brug sluiten pilot af Actieradius
Op dinsdag 26 juni kregen negen leerlingen van VSO De Hoge Brug in Hillegersberg een certificaat uitgereikt voor hun succesvolle deelname aan het Actieradius project om verstandelijk beperkte leerlingen zelfstandig met het openbaar vervoer van huis naar school te laten reizen. Lees meer