Diploma voor Bijzondere Buurtgenoten

In Rotterdam en omstreken wonen meer dan 6000 mensen met een verstandelijke beperking. Een groot aantal van hen wil graag zelfstandig wonen. Daarom hebben de Stichting Pameier, Accent Avondschool en STRAS gezamenlijk een cursus ontwikkeld, als onderdeel van het project Bijzondere Buurtgenoten. Via deze cursus leren cliënten met een verstandelijke beperking hoe je een huishouden runt en contacten legt in de buurt.

Bijzondere BuurtgenotenHet aantal mensen met een verstandelijke beperking dat in aanmerking komt voor zelfstandig wonen is groter dan vaak wordt gedacht. Ook in de provincie Zuid-Holland is individueel wonen in opmars, naast het wonen in groepsverband, in gezinsvervangende tehuizen. Wie zelfstandig wil wonen moet zich echter wel redelijk zelf kunnen redden, permanente begeleiding is dan immers geen haalbare kaart.

Via de cursus Bijzondere Buurtgenoten krijgen cliënten de belangrijkste basisvaardigheden onder de knie. Hoe voorkom je brand of andere ongelukken in huis? Wat doe je als het toch mis gaat? Hoe hou je het huis schoon en opgeruimd? Hoe zorg je dat je gezond eet? Maar ook: Hoe leg je contact met je buren en zorg je dat je verzorgd voor de dag komt? Frank van der Plas, vestigingsmanager van Maasdelta: "Ik steun dit project Bijzondere Buurtgenoten van harte, want ik hecht er veel waarde aan dat de doelgroepzozelfstandig mogelijk kan functioneren, een goede interactie tussen deze mensen en de buurtbewoners hoort daar zeker bij". De training wordt overigens gegeven door Accent Avondschool, een instelling die ruime ervaring heeft met het lesgeven aan deze groep. De eerste groep cliënten uit ellevoetsluis heeft de cursus inmiddelsdoorlopen. Op woensdag 15 december 2010 reikt de wethouder van de gemeente Hellevoetsluis mevrouw M. Roza - de Pijper henin samenwerking met de heer Frank van der Plas, vestigingsmanager van Maasdelta Hellevoetsluis, het officiële diploma ‘Bijzondere Buurtgenoten’ uit. De feestelijke bijeenkomst vindt plaats in woonvoorziening De Brinio in Hellevoetsluis. Maasdelta Groep ziet het als haar taak te investeren in Maatschappelijk Vastgoed. In dat kader is woonvoorziening De Brinio enkele jaren geleden door Maasdelta Groep volledig gerenoveerd en voorzien van ruime woningen voor cliënten van Stichting Pameijer.

De cursus is een onderdeel van Bijzondere Buurtgenoten, een project ter bevordering van de emancipatie en integratie van mensen met een verstandelijke beperking. Dit project is mogelijk gemaakt met financiële steun van de gemeente Hellevoetsluis, Stichting Bevordering van Volkskracht, Steunstichting Verstandelijke Gehandicapten Rijnmond en Maasdelta Groep.