Schatbewaarders zijn baas in eigen portemonnee

Hoe ga je verstandig om met geld? Een lastige vraag, waar cursisten van de Rotterdamse Accent Avondschool Zuid, de A.J. Schreuderschool en de ASVZ locatie Vrijheidsakker in Barendrecht het antwoord op wilden vinden. Het resultaat mag er zijn: ze kunnen financieel hun eigen boontjes doppen.

Op vrijdag 30 juni kregen twaalf leerlingen op de A.J. Schreuderschool in Rotterdam hun diploma “Schatbewaarder” uitgereikt door directeur Els Nagtegaal en Eudia Linger van de Kredietbank Rotterdam. Vol enthousiasme hebben de cursisten zich de afgelopen maanden met de lessen, het huiswerk en de spelletjes zich bezig gehouden, die niet altijd even makkelijk waren.

Prijsbewust

Zo hebben ze onder meer hebben geleerd prijsbewust boodschappen te doen, zelf om te gaan met munten en bankbiljetten en te letten op wat ze uitgeven en wat er binnenkomt. "Je ziet dat de leerlingen in hun dagelijks leven iets aan deze cursus hebben. Zo is Jolanda. laatst boodschappen wezen doen, waarna hij terugkwam met een aanbieding. Daar was hij helemaal blij mee", blikt begeleider Els tevreden terug.

Daarnaast kwamen ook onder meer de snel oplopende kosten van mobiel bellen, verleidelijke reclames en loterijen en verkopers aan de deur aan bod. Daar verstandig mee omgaan is hard nodig, want voor je het weet, zit je in de schulden.

Bij Dik, die op vakantie zijn bankpas kwijtraakte, hadden de lessen zelfs direct nut. "Op vakantie is mijn bankpas gestolen en door de cursus Schatbewaarder wist ik toen dat ik moest bellen om deze te blokkeren. Daardoor heb ik heb toch nog een leuke vakantie gehad."

Zelfredzaamheid

Zorgorganisaties waar verstandelijk beperkten wonen, zetten steeds meer in op een (deels) individueel huishouden voor hun cliënten, waar ook financiële zelfredzaamheid bij hoort. Omdat veel cliënten jarenlang in een groepshuis hebben gewoond waar alle financiële zaken voor hen werden geregeld, is hebben ze vaak niet genoeg kennis over hoe om te gaan met geld.

"Ik vond het fijn om samen iets te leren over geld. En vond het leuk om het huiswerk te maken. Ik weet het verschil tussen duren merken en goedkopere merken en naar welke winkels ik het best kan gaan", vertelt Odair, die de cursus met succes afrondde, tevreden.

Meerdere zorgorganisaties en scholen voor Voortgezet Speciaal Onderwijs hebben aangegeven interesse te hebben voor dit mooie project. We hopen dat er vanaf komend jaar veel nieuwe Schatbewaarders bij gaan komen.

De module Schatbewaarder is een project van STRAS in samenwerking met de Kredietbank Rotterdam en onderdeel van het project Bijzondere Buurtgenoten, waarbij mensen met een verstandelijke beperking via praktische cursussen kennis en vaardigheden opdoen die ze goed kunnen gebruiken in het dagelijks leven. Voorbeelden zijn onder meer de modules "Brandmeester", "Frisse Types" en "Dierenvriend", waarbij cursisten leren brandveilig te werk gaan, te letten op hun hygiëne en hoe hun huisdier(en) te verzorgen.