Wethouder Keuzenkamp bezoekt Capelse leerlingen in Rotterdam

Wethouder Tineke Keuzenkamp (CDA) van Capelle aan den IJssel was donderdag 28 april 2011 op bezoek bij de Rotterdamse Accent Avondschool op de locatie Centrum in de Vijverhofstraat. Accent Avondschool is een educatieve voorziening voor (jong) volwassenen met een (licht) verstandelijke beperking.

Een wethouder uit Capelle in Rotterdam, daar moet een reden voor zijn! 32 van de 175 leerlingen van Accent Avondschool zijn afkomstig uit Capelle aan den IJssel. Door de bezuinigingsproblematiek in Rotterdam lijken deze leerlingen in een gat te vallen. Mogelijk is er voor hen binnenkort geen plaats meer door het wegvallen van de subsidie voor leerlingen van buiten Rotterdam.

Wethouder Keuzenkamp bezoekt Capelse leerlingen in Rotterdam

Op Accent Avondschool krijgen mensen met een grote afstand tot de arbeidsmarkt zelfstandigheidtrainingen. Daarmee leren ze hoe ze eventueel kunnen toetreden tot de arbeidsmarkt. Door het versterken van hun maatschappelijke competenties worden hun kansen op participatie op de arbeidsmarkt vergroot. Op de Avondschool wordt de leerlingen een mix aangeboden van creatieve vakken en lessen gericht op het vergroten van (sociale) vaardigheden en competenties. Accent Avondschool voorziet in een grote behoefte: de leerlingen komen trouw - sommigen al jaren - zelfstandig, of met busjes naar de Avondschool. Zij nemen de moeite om vanuit Capelle aan den IJssel naar Rotterdam te komen. Dit geeft aan dat ze sterk gemotiveerd zijn en dat zij zich thuis voelen op de Avondschool. Het betekent voor hen leren in een veilige omgeving.

Avondbesteding met perspectief

De Capelse wethouder Tineke Keuzenkamp wilde dat wel eens met eigen ogen aanschouwen. Donderdagavond 28 april jl. heeft ze dat dan ook gedaan. Door de grootscheepse bezuinigingen in Rotterdam is het zeer waarschijnlijk de leerlingen uit Capelle aan den IJssel vanaf 1 januari 2012 in de kou komen te staan. De Gemeente Rotterdam kan en wil de kosten van cursisten uit de omringende gemeenten niet meer betalen. Gerben Lems, directeur van Accent Avondschool, was onder de indruk: "De wethouder was enthousiast en heeft langdurig bij ons rondgekeken. Ze heeft met eigen ogen kunnen waarnemen dat de leerlingen enthousiast, gemotiveerd en betrokken zijn. Ze heeft ervaren dat de Accent Avondschool voor hen een belangrijke invulling van hun avondbesteding is met perspectief voor de toekomst."

Wethouder Keuzenkamp bezoekt Capelse leerlingen in Rotterdam

Naar Capelle?

Accent Avondschool is onderdeel van Accent Praktijkonderwijs & Onderwijsondersteuning. Accent Avondschool heeft vestigingen in Rotterdam-Centrum, Rotterdam Delfshaven, Rotterdam-Hoogvliet en Rotterdam-Zuid. De grote groep (32) leerlingen uit Capelle zou ook in hun eigen gemeente naar een Avondschool kunnen gaan als Accent Avondschool daar een vestiging zou hebben. Accent heeft hiervoor al een locatie beschikbaar. Gerben Lems: "Dat is inderdaad een overweging waar we als Accent Avondschool mee worstelen. Maar daarbij hebben we wel de steun van de gemeente Capelle aan den IJssel nodig. De doelgroep aldaar is groot genoeg om onderwijs aan te bieden op onze locatie in Capelle. Wij voelen er in ieder geval veel voor, in het belang van de leerlingen die het toch al zo moeilijk hebben in onze maatschappij. Zoals we ook aan de wethouder kenbaar hebben gemaakt, zijn we bereid om mee te denken over oplossingen om de Avondschool bereikbaar te houden voor de Capelse leerlingen. Daarnaast zijn we bereid om mee te denken over samenwerking in relatie met het doelgroepenbeleid."