Fusie tussen ASVZ en STRAS

Mensen met een verstandelijke beperking ondersteunen om beter mee te doen in de maatschappij, dat is iets waar ASVZ en STRAS voor staan. In 2019 hebben we de handen al ineengeslagen met een samenwerkingsverband en nu gaan we fuseren.
Op woensdag 7 december 2022 vond de ondertekening, door Jaap de Gruijter (raad van bestuur ASVZ) en Arie Kooyman (voorzitter STRAS), plaats.

STRAS is in 2005 opgericht en doet er alles aan om mensen met een verstandelijke beperking mee te laten doen in de maatschappij. Hiervoor hebben ze verschillende trainingen ontwikkeld. De drijvende kracht achter deze trainingen is Gerben Lems, hij geeft de trainingen. De trainingen zijn gebaseerd op het leren van vaardigheden, iets wat Lems heel belangrijk vindt. Zo is er bijvoorbeeld de cursus Schatbewaarder, waar cliënten leren hoe ze moeten omgaan met geld. De cursus is vooral praktisch waardoor ze het geleerde echt in de praktijk kunnen toepassen. Een ander voorbeeld is de cursus Stoere Stemmers, cliënten leren over de politiek en hoe ze hun stem kunnen uitbrengen. Uiteindelijk kunnen ze na de cursus echt gebruik maken van hun stemrecht.


Cursus Oud en Wijs
Momenteel is de cursus Oud en Wijs bezig. Cliënten hebben tien weken lang op woensdag een lesdag en worden voorbereid op het ouder worden. Bij de ondertekening waren twee cliënten aanwezig die deze cursus volgen. Belinda en Liesbeth zijn heel enthousiast en hebben al veel geleerd.
Liesbeth zegt: ‘Ik heb er al veel van opgestoken en als ik iets niet snap vraag ik om extra uitleg. We doen verschillende opdrachten waarbij ik echt heb geleerd om naar mijn gevoel te luisteren. Bepaalde onderwerpen vind ik wel lastig, bijvoorbeeld over overlijden. Dit komt dan wel dichtbij en daar moet ik dan goed over nadenken.’
Belinda geeft aan dat ze het over allerlei belangrijke onderwerpen hebben. ‘We hebben het bijvoorbeeld ook over bewegen. Pas was Eureka aanwezig en zij hadden verschillende apparaten bij zich om actief te blijven. Andere onderwerpen die besproken worden zijn o.a. eenzaamheid, stoppen met werken en woonwensen.’
Liesbeth: ‘In januari hoop ik mijn diploma te halen. Ik raad iedereen de cursus aan, ik heb zelfs tegen de begeleiding gezegd dat ze mee moeten doen.’.


De toekomst van STRAS
De afgelopen jaren hebben ASVZ en STRAS al samengewerkt door middel van een samenwerkingsverband. Veel cliënten hebben al deelgenomen aan de trainingen. Met deze fusie gaan we het mooie en belangrijke werk van STRAS voortzetten. Zowel cliënten van binnen als buiten ASVZ kunnen van het trainingsaanbod gebruik maken. Door het ontwikkelen van de talenten van cliënten groeien ze als mens. Hiervoor bieden we cliënten verschillende mogelijkheden. We willen trainingen vaker in verschillende regio’s aan gaan bieden. Bij de ondertekening werden mooie herinneringen opgehaald en voorbeelden uit de praktijk verteld. De komende jaren hopen we nog veel succesverhalen aan dit rijtje toe te voegen!

Lees het bericht op LinkedIn.